אפנדציטיס: הכול על דלקת התוספתן

מרגישים כאבים בצד הימני התחתון של הבטן? דלקת התוספתן היא מצב רפואי שבו התוספתן, שלוחה קטנה בצורת אצבע מהמעי הגס, הופך למודלק. האבחון של דלקת התוספתן יכול להיות קשה, מכיוון שהסימפטומים שלה יכולים להיות דומים למצבים רפואיים אחרים, כגון דלקת בדרכי השתן, דלקת ריאות או מחלת קרוהן. דלקת התוספתן היא מצב רפואי חמור שעלול להוביל לבעיות בריאותיות חמורות אם אינו מאובחן ומטופל בזמן. לכן, חשוב לפנות לרופא אם אתם חווים את הסימפטומים של דלקת התוספתן. מהם התסמינים, דרכי האבחון והטיפול? הינה כל מה שאתם צריכים לדעת.

מהם התסמינים של אפנדציטיס?

הסימפטומים של דלקת התוספתן כוללים:

  • כאב בטן: הכאב בדרך כלל מתחיל בחלק העליון של הבטן ומתפשט לצד הימני התחתון, שם נמצא התוספתן.
  • בחילות והקאות: בחילות והקאות נפוצות אצל אנשים שסובלים מהדלקת.
  • אובדן תיאבון: ירידה בחשק לאכול שכיחה אצל אנשים עם דלקת התוספתן.
  • חום: חום קל שעולה לרוב ככל שהמצב מחמיר יכול להיות סימן לדלקת.

סימפטומים פחות נפוצים הם:

  • נפיחות בבטן
  • קושי במעבר גזים
  • עצירות או שלשולים

חשוב לציין שדלקת תוספתן היא מצב רפואי חמור שעלול להוביל לסיבוכים חמורים אם אינו מאובחן ומטופל בזמן. לכן, כל כאב בטן פתאומי, במיוחד אם הוא מלווה בתסמינים אחרים שהוזכרו, מצדיק טיפול רפואי.

 

 

איך מאבחנים דלקת תוספתן?

  • בדיקה גופנית: הרופא יבדוק את הבטן כדי לראות אם יש רגישות באזור התוספתן. אם הבטן רגישה במיוחד כשלוחצים עליה, הרגישות יכולה להיות סימן לדלקת.
  • בדיקת דם: הרופא יבדוק את ספירת תאי הדם הלבנים. אם ספירת תאי הדם הלבנים גבוהה, היא יכולה להיות סימן לזיהום שיכול להעיד על דלקת תוספתן.
  • בדיקת שתן: בדיקת שתן יכולה לעזור לשלול דלקת בדרכי השתן שעלולה לחקות סימפטומים של דלקת התוספתן.
  • בדיקות הדמיה: בדיקות הדמיה, כגון אולטרסאונד בטן, סריקת CT או MRI, יכולות לעזור לרופא לראות את התוספתן. אם התוספתן מודלק, הוא עשוי להופיע גדול יותר או אדום יותר מהרגיל.
  • לפרוסקופיה: במקרים מסוימים, הרופא עשוי לבצע לפרוסקופיה כדי לראות את התוספתן ישירות. לפרוסקופיה היא הליך כירורגי זעיר פולשני בו הרופא מכניס צינור דק וגמיש עם מצלמה לתוך הבטן.

מהן דרכי הטיפול בדלקת?

הטיפול העיקרי בדלקת התוספתן הוא ניתוח לכריתת התוספתן שמכונה כריתת תוספתן. הניתוח הוא הליך כירורגי שמבוצע בהרדמה כללית. המנתח מבצע מספר חתכים קטנים בבטן, דרך אחת מהם הוא מכניס מצלמה זעירה (לפרוסקופ) ומכשירים ניתוחיים זעירים. באמצעות המכשירים האלו, המנתח מסיר את התוספתן מהבטן. ניתוח כריתת תוספתן הוא הליך בטוח ויעיל, עם סיבוכים נדירים. לאחר הניתוח, המטופל מאושפז ליום או יומיים בבית החולים.

במקרים מסוימים, ניתוח כריתת תוספתן אינו אפשרי, כגון במקרה שהתוספתן התפוצץ או שהמטופל סובל ממחלה קשה אחרת. במקרים אלו, ניתן לשקול טיפול אנטיביוטי בלבד. טיפול אנטיביוטי יכול לעזור להפחית את הדלקת ולמנוע את הפצת הזיהום, אך הוא אינו יכול להסיר את התוספתן. הטיפול האנטיביוטי הוא טיפול פחות יעיל מניתוח, ויש סיכוי גבוה יותר שהתוספתן יתפוצץ. במקרים בהם התוספתן מתפוצץ, עלול להתפתח זיהום חמור בחלל הבטן הידוע בשם צפקת.

לסיכום

דלקת התוספתן היא מצב רפואי שעלול להיות חמור, אך ניתן לטפל בה אם היא מאובחנת מוקדם. הכאב החד והממוקד בבטן הוא סימן מובהק לדלקת, אך גם תסמינים נלווים, כמו בחילות ושינויים בתיאבון, יכולים להצביע על דלקת תוספתן. הטיפול הוא ניתוח לכריתת התוספתן שמתבצע לרוב בהרדמה כללית, ומשפר את הסיכויים להתאוששות מהירה. במקרים מסוימים, ניתן לטפל בדלקת התוספתן באמצעות אנטיביוטיקה. אם אתם חווים כאב בטן חד וממוקד, חשוב לפנות לרופא בהקדם האפשרי, כי דלקת תוספתן עלולה להיות מצב מסוכן אם אינה מטופלת.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות