עסקים הם דבר מורכב וגם עתיר בירוקרטיה. אחד ההיבטים שבהם הדבר מקבל ביטוי, למעשה כבר מההתחלה, הוא נושא ה"עוסק". עוסק פטור, עוסק מורשה, עוסק זעיר – מהם? מה ההבדלים בין עוסק פטור למורשה ומה חשוב לדעת, לפני שתרשמו את העסק שלכם לראשונה אצל הרשויות? אלה כל ההסברים ועוד כמה תובנות שימושיות.
אתם והרשויות – שילוב הרמוני של מידע ופעילויות
כמה שהעסק שלכם לא יהיה פשוט וקטן, אי אפשר בלי בירוקרטיה. עוד לפני שהרווחתם שקל אחד, אתם אמורים להיות רשומים אצל הרשויות כ"עוסקים" (ולא רק). אך יש בירוקרטיה ויש.. יותר בירוקרטיה. במבט על, ניתן לומר שעוסק פטור הוא מצב של פחות בירוקרטיה, ביחס לעוסק מורשה. הכוונה לתפעול העסק בשוטף ולא לפתיחת התיקים עצמה, שהיא בשני המקרים קלה למדי. לשם ההמחשה: אתר iCount מציע מידע על פתיחת עוסק מורשה וגם מנגנון לפתיחת עסק אונליין, במהירות ובנוחות. בכדי שעסק יפעל באופן חוקי, כמה רשויות צריכות "להכיר אתכם", לקבל עדכונים על פעילותכם כעסק ולבצע פעולות שונות בהתאם לכך. יש מקדמות לשלם, דו"חות שנתיים, החזרים במידה ושילמתם יותר מדי – מכלול של מידע ופעילויות. אם תתארגנו לגביו באופן מסודר, הכל יעבוד "כמו שעון" ובאופן לא מסובך מדי. אבל מה ההבדל בין עוסק פטור למורשה?
בין פטור למורשה – תמצית ההבדלים
עיקר ההבדלים, הם בפועל סביב נושא מע"מ, כפי שזה מתבטא ב
- גביית מע"מ – עוסק פטור, פטור מהחובה לגבות מע"מ מלקוחותיו.
- העברת מע"מ לרשויות – העוסק המורשה לעומתו, גובה מע"מ וגם חייב להעבירו לרשויות.
- היכולת לקזז "תשומות" – עוסק מורשה יכול גם להוריד מסכומים אלה את ה"תשומות" – המע"מ שהוא עצמו שילם כעסק.
- דיווח למע"מ – מבוצע באופן שנתי עבור עוסק פטור ובאופן חודשי לעוסק מורשה.
- המסמכים שיש להפיק – יש שוני מסוים במסמכים שמפיקים עוסק פטור ועוסק מורשה. עוסק פטור מוציא ללקוחותיו קבלות, בעקבות קבלת תשלום. עוסק מורשה מפיק חשבוניות. אחרי קבלת התשלום, הוא מפיק קבלה או חשבונית-מס קבלה.
עוד תובנות שימושיות
- חובת הרישום – ניתן לפתוח עסק ולהירשם כפי שנראה לכם – כעוסק פטור או מורשה. אלא אם, גובה הכנסותיכם השנתי צפוי להיות מעל לרף מסוים או שאתם כלולים ברשימת מקצועות מסוימים – שני מקרים, בהם חייבים להירשם כעוסק מורשה.
- זמן – זמן הוא משאב יקר לעסקים. עוסק פטור מתעסק קצת פחות בבירוקרטיה והדבר מתבטא בחסכון בזמן.
- תשלום לרואה חשבון – גם עבודת רואה החשבון שלכם תהיה מורכבת מעט יותר, אם תהיו עוסק מורשה. יותר עבודה, משמע תשלום גבוה יותר.
- השלכה תדמיתית – עוסק פטור נשמע כמו עסק קטן. גם עוסק מורשה עשוי להיות עסק קטן, אך אם הלקוחות שלכם מעדיפים עסקים גדולים, רישום כעוסק פטור עשוי להפריע לכם מבחינה זו.
- "עוסק זעיר" – אין דבר כזה. כך כונה בעבר עוסק פטור.
האם ניתן לשנות בהמשך?
אם נרשמתם בתחילת דרככם כעצמאים כעוסק פטור, במקרים רבים תתקדמו בהמשך לעוסק מורשה. העסק מתייצב, מתרחב, היקף ההכנסות גדל ומגיעים באופן טבעי לרף, אשר מחייב רישום כעוסק מורשה. במצב כזה, השינוי פשוט ומהיר למדי. לעתים נשאלת השאלה, האם ניתן לחזור ממצב זה למצב עוסק פטור? התשובה לכך חיובית, אם כי הדבר דורש המתנה של שנתיים ולהוכיח שמחזור העסקאות העדכני נמוך מהרף.
לסיכום
ההבדלים בין עוסק פטור למורשה לא מעטים. הם גם משמעותיים למדי. לכן, מומלץ מאוד להבין אותם לעומק ולפעול בנידון, באופן מאוד מחושב.