מי לא שמע על יחידת ממר"ם? כיום, יחידה זו ידועה במיוחד, מבין היחידות הטכנולוגיות השונות של צה"ל. כיצד הגענו למצב זה? הדבר נובע בין השאר, מהיותה יחידת המחשוב הראשונה של צה"ל. כלומר, זו היא יחידה וותיקה מאוד ורבת פעלים. מה עוד כדאי לכם לדעת על היחידה המפורסמת? מה דרוש בכדי להתקבל אליה? ומה הם עושים שם בעצם? בואו נסקור זאת בקצרה.
יחידה מיוחדת, באגף מיוחד
בפני המתגייסים לצה"ל, עומדות אפשרויות רבות מאוד ולא קל לבחור. לעתים גם במילא לא מתאימים לתפקיד כזה או אחר או שהצבא בוחר לכוון אתכם למסלול שונה מזה שרציתם. בכל מקרה, היחידות הטכנולוגיות למיניהן, מציגות לא מעט אפשרויות מעניינות. בכל מיני תחומים ורמות תחכום. לכל יחידת מחשוב בצה"ל יש את האופי המיוחד שלה ופעילויות כאלה ואחרות, שרק היא ממונה עליהן. ממר"ם היא "מרכז המחשבים ומערכות המידע" שמהווה את יחידת התשתיות המרכזית עבור זרוע היבשה והמטכ"ל. אגב, היחידה נקראה במקור "מרכז מחשבים ורישום ממוכן", אך המונח רישום ממוכן קצת התיישן. ובכלל, כל תחום הטכנולוגיה בצה"ל התקדם פלאים במשך השנים וכיום, ממר"ם היא בחוד החנית של נושא זה. היחידה פועלת במסגרת אגף התקשוב וההגנה בסב"ר (לא חיל המודיעין).
איך מתקבלים ליחידה?
כמובן, ליחידה מיוחדת מסוג זה, לא נכנסים סתם כך "בהליכה" או בקלות. ישנם מיונים לא פשוטים וגם דרישות יסוד מסוימות. ראשית, דרוש דפ"ר 60 ומעלה. שנית, ישנו שלב של מיונים בצו ראשון וביום המא"ה (מיון איתור והתאמה), אשר גם הם נלקחים בחשבון. מעבר לכך, היבטים נוספים יקבעו שיבוץ לתפקידים מיוחדים בתוך יחידת הממר"ם ומסלולים ספציפיים, כגון תלפיות. למשל פרופיל שהוא 72 ומעלה. גם אופי הלימודים בתיכון משפיע (מה למדתם וכמה יחידות). טיפ: כאשר מועמדים לשרות צבאי מקבלים שאלון העדפות, אם נותנים עדיפות גבוהה למקצועות מחשב, זהו המפתח לקבלת זימון למיונים עבור ממר"ם. אם עומדים בכל הדרישות, עדיין ישנם מיונים שהם אתגר לא קטן, בו מחפשים תכונות כגון למידה מהירה מחד ויחסי אנוש טובים מאידך. ניתן לגשת למיונים אלה במועדים שמתקיימים שלוש פעמים בשנה. במיונים ישנם מבחנים שונים, שחלקם מדמה פעילויות שמזכירות את אלה שמבצעים בפועל ביחידה.
מה הם עושים?
אומרים ש"הצבא צועד על קיבתו". מה שבטוח, הוא "צועד" על מערכות המידע שלו, שבלעדיהן אי אפשר לתפקד בצבא מודרני. בכדי להמחיש זאת, נציין לדוגמה שחיילי ממר"ם מופקדים בין השאר על
- תפעול מרכזי מחשבים צה"ליים – שהם מערכות מורכבות מאוד, אשר מחייבות פיקוח מתמיד, ניטור, טיפולים שוטפים, תיקונים ועוד.
- הפעלת שירותי תמיכה בנושאי מחשוב – ביחידות שונות ישנו שימוש רב במחשוב ובכדי שזה יעבוד “חלק”, חייבים תומכים.
- אבטחת מחשוב – “סייבר" המפורסם, הוא ההיבט של אבטחת מערכות המחשוב למיניהן. מאחר שמדובר בצבא שיש לו אויבים רבים, יש להיבט האבטחה חשיבות גדולה במיוחד.
- תכנות – הצבא גם מפתח בעצמו תוכנות שונות וגרסאות משלו לתוכנות קיימות. ישנו גם פיתוח לצורך שיפור מערכות תוכנה ישנות.
- ניהול רשתות – תשתיות המחשוב מחייבות גם שימוש נרחב בתקשורת בין מחשבים אלה.
- תפקידים מיוחדים – עד כאן, אלה היו דוגמאות בולטות מאוד מעולם המחשוב. מעבר לכך, יש בממר"ם גם תפקידים יותר נישתיים ומיוחדים. למשל פיתוח ממשקי משתמש או הטמעת מערכות.
לסיכום
יחידה זו היא לא רק יחידת המחשוב הראשונה בצה"ל, אלא עדיין יחידה בולטת. במבט לעתיד, סביר שהיא גם תישאר כזו. בהחלט יחידה שיכולה לעניין, את כל מי שמתכוננים לשרות צבאי.