אנרגיה מתחדשת בישראל: סקירת שוק מקיפה 2024

אנרגיה מתחדשת בישראל החלה לתפוס מקום בשיח הציבורי בעקבות גל הקיימות העולמי ובשנים האחרונות מקדמים מהלכים נרחבים לעידוד ולפיתוח טכנולוגיות ירוקות ומעבר הדרגתי לכלכלה דלת פחמן. לפניכם סקירה קצרה של ההתפתחויות העיקריות בתחום האנרגיה המתחדשת, הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיות השונות הצפי לעתיד הקרוב בשוק האנרגיה.

אנרגיה סולארית

אנרגיית השמש היא מקור אנרגיה מתחדשת בישראל שמהווה אלמנט מרכזי בארץ, הודות לתנאי הקרינה האופטימליים השוררים ברוב ימות השנה. בשנים האחרונות, הושקעו משאבים ומאמצים רבים בקידום פרויקטים סולאריים ברחבי המדינה, החל ממערכות ביתיות קטנות ועד לשדות סולאריים נרחבים.

התפתחות השוק הסולארי בישראל

שוק האנרגיה הסולארית בישראל צמח מאוד בתקופה האחרונה. על פי נתוני משרד האנרגיה, נכון לסוף שנת 2023, הותקנו ברחבי הארץ מערכות PV בהספק מצטבר של כ-6,000 מגה-וואט. מדובר בעלייה דרמטית לעומת ההספק שעמד על כ-1,500 מגה-וואט בלבד בסוף 2015. הגידול המהיר בהיקף ההתקנות מיוחס במידה רבה לתמיכה הממשלתית שהתבטאה בהוזלת מחירים, כגון מונה נטו ותעריף ה-FiT, שהפכו את ההשקעה באנרגיה סולארית לכדאית יותר מבחינה כלכלית.

פרויקטים מרכזיים באנרגיה סולארית

בין הבולטים מהפרויקטים שקודמו בארץ בתחום האנרגיה הסולארית, אפשר למנות את השדה הסולארי "אשלים", המתקן הגדול מסוגו בישראל בהספק של 121 מגה-וואט, ופרויקט "כרמיאל" המשלב מערכת PV בהספק של כ-5 מגה-וואט עם מערכת אגירה שאובה בהספק של כ-10 מגה-וואט. פרויקטים חדשניים אלו מסמנים את הכיוון העתידי של השוק, לקראת שילוב הולך וגובר של אנרגיה סולארית במערך ייצור החשמל הארצי.

כיצד אפשר לתמוך במעבר לאנרגיה סולארית?

כאשר מארגנים אירועים פרטיים, חשוב להביא בחשבון גם את ההיבט הסביבתי. פתרונות חדשניים כמו השכרת אוהלים לאירועים שמציעים שירותי תאורה סולאריים יכולים לסייע לצמצם פסולת. כלומר, אם תרכשו אוהלים פרטיים העשויים ניילון וחומרים מזהמים אחרים, רק תממנו ותעודדו את תעשיית הפלסטיק. לעומת זאת, שימוש חוזר במוצרים לא מתכלים קיימים עם שילוב של מערכות סולאריות לתאורה, יכולים להופך את האירוע לירוק יותר, למנוע בזבוז מיותר של משאבים ולתמוך בעסקים ירוקים.

ביו-מסה

ייצור חשמל מביו-מסה, כלומר משריפת חומר אורגני כגון שאריות חקלאיות או פסולת עירונית, הינו תחום מתפתח בישראל. הודות לפוטנציאל הרב הטמון במקורות ביו-מסה מקומיים, ישנה הכרה גוברת בתרומה האפשרית של טכנולוגיה זו להפחתת פליטות גזי חממה ולחיזוק הביטחון האנרגטי של המדינה.

פוטנציאל ייצור חשמל מביו-מסה

על פי הערכות של מנהלת ההסברה במשרד להגנת הסביבה, הפוטנציאל השנתי לייצור חשמל מביו-מסה בישראל עומד על כ-1,500 ג'יגה-וואט שעה, המהווים כ-3% מצריכת החשמל הכוללת במשק. המקורות העיקריים לניצול הם בוצה ממכוני טיהור שפכים, שאריות גזם חקלאי ופסולת עירונית אורגנית. עם זאת, נכון להיום, רק חלק זניח מהפוטנציאל מנוצל בפועל, וישנו צורך במדיניות ממשלתית אקטיבית יותר לעידוד הקמת מתקנים חדשים.

פרויקטים עיקריים בתחום הביו-מסה

בשנים האחרונות, הושקו בישראל מספר מתקנים לייצור חשמל מביו-מסה. אחד הבולטים שבהם הינו מתקן "חירייה אנרגיה", הממוקם בתחנת המעבר לפסולת חירייה שליד תל אביב. המתקן מייצר חשמל וקיטור באמצעות שריפת הגז הנפלט מהמטמנה, בהספק של כ-5 מגה-וואט. ברמת חובב פועל מתקן נוסף, המייצר קיטור תעשייתי וחשמל משריפת בוצה ופסולת מוצקה עירונית. קידום פרויקטים אלו מהווה צעד חשוב בדרך למיצוי הפוטנציאל הטמון באנרגיה מתחדשת מביו-מסה.

כיצד אפשר לתמוך בפיתוח תחום הביו-מסה?

אם אתם מתכננים אירוע בקרוב, כדאי לשקול להזמין כלים להשכרה לאירועים במקום הכלים החד-פעמיים המזהמים. אומנם כלים חד-פעמיים מקלים מאוד על האירוח ועל פינוי הארוחה בסוף, אך הנזק הסביבתי שהם מייצרים גדול מדי. אי אפשר אפילו להשתמש בהם לשריפה לייצור חשמל בשל הגזים הרעילים הנפלטים בעת שריפת פלסטיק. לכן חשוב לאמץ הרגלים חדשים ולהשתמש בכלים רב פעמיים בבית ובאירועים.

אנרגיית רוח

לצד אנרגית השמש, גם לאנרגיית הרוח יש פוטנציאל לא מבוטל בארץ. אף על פי שמדובר בטכנולוגיה מתפתחת, ניכר כי קיימת מגמה הולכת וגוברת של הקמת חוות רוח ברחבי הארץ.

פוטנציאל אנרגיית הרוח בישראל

מיפוי פוטנציאל אנרגיית הרוח שערך המשרד להגנת הסביבה מצא כי בישראל קיימים לפחות 15 אתרים בעלי פוטנציאל טכני-כלכלי להקמת חוות רוח בהספק כולל של כ-800 מגה-וואט. מרבית הפוטנציאל מרוכז בצפון הארץ, בעיקר ברמת הגולן, בגליל העליון ובאזור הכרמל. עם זאת, נכון להיום, מרבית החוות המתוכננות טרם יצאו לפועל, בין השאר בשל אתגרים רגולטוריים הקשורים בתהליכי תכנון ורישוי.

אתגרים ביישום אנרגיית רוח

למרות הפוטנציאל הגלום באנרגיית רוח, קיימים מספר אתגרים המקשים על יישומה בישראל. ראשית, הקמת חוות רוח דורשת שטחים נרחבים, מה שמעורר לא אחת התנגדות מצד הציבור והרשויות המקומיות. שנית, ישנן השפעות סביבתיות הכרוכות בהקמת טורבינות רוח, כגון רעש, פגיעה בבעלי כנף והפרעה ויזואלית בנוף. לבסוף, תפוקת החשמל מאנרגיית רוח תנודתית ותלויה בתנאי מזג האוויר, מה שמחייב גיבוי של תחנות כוח קונבנציונליות.

 

אנרגיה מתחדשת בישראל

 

אנרגיה מתחדשת בישראל – תחזית ומסקנות

סקירת השוק מלמדת על מגמה ברורה של צמיחה בתחום האנרגיה המתחדשת בישראל בשנים האחרונות. הממשלה הציבה יעד שאפתני של 30% חשמל ממקורות מתחדשים עד לשנת 2030, כשהאנרגיה הסולארית צפויה להיות הנדבך העיקרי במערך הייצור העתידי. לצד זאת, ישנה הכרה גוברת בפוטנציאל הגלום בטכנולוגיות משלימות, כגון אנרגיית רוח, ביו-מסה והידרואנרגיה, שצפויות לתרום אף הן את חלקן בשנים הבאות.

יחד עם זאת, על מנת לעמוד ביעדים השאפתניים שהוצבו, יש צורך בהמשך מדיניות ממשלתית תומכת, שתסיר חסמים רגולטוריים ותספק תמריצים כלכליים נאותים. נוסף על כך, יש לפעול להעלאת המודעות הציבורית לחשיבות האנרגיה המתחדשת, ולגייס את שיתוף הפעולה של כלל מחזיקי העניין – יזמים, משקיעים, רשויות מקומיות והציבור הרחב.

לסיכום

אנרגיה מתחדשת בישראל נמצאת בעיצומו של מסע מרתק בדרך למעבר לכלכלה ירוקה. יעדי הממשלה, לצד פריחת השוק והפוטנציאל הטכנולוגי הרב, מציבים בפנינו הזדמנות היסטורית לעצב את פני עתיד האנרגיה. באמצעות מדיניות נכונה ועבודה משותפת, נוכל להפוך את החזון למציאות ולהוביל את המדינה למשק אנרגיה ירוק, חדשני וצופה פני עתיד. האתגר שלנו הוא להעלות את המודעות הציבורים ולאמץ הרגלים חדשים.

מאמרים אחרונים

כאבי בטן אצל ילדים: מה מומלץ לאכול?

האם אי פעם תהיתם מה עלול לגרום לכאבי בטן אצל ילדים? הכרת הגורמים הנפוצים, זיהוי התסמינים הנלווים והידיעה אילו שינויים תזונתיים יכולים להקל על הכאבים

נגישות