מקדמים את תקציב המדינה: מהו חוק ההסדרים?

מדי שנה מגישה הממשלה את הדבר שנקרא תקציב המדינה, התכנית שבעצם מתארת את החלוקה של המשאבים ואיזה מגזר יקבל איזה סכום. כל זה טוב ויפה, אבל מי דואג לוודא שהתקציב הזה אכן מיושם? בדיוק בגלל זה קיים הדבר הזה שנקרא חוק ההסדרים, חוק חשוב שקשור באופן ישיר לקידום של תקציב המדינה. בואו ננסה להבין מהו בדיוק חוק ההסדרים, מהו חוק ההסדרים החדש, באילו מקרים החוק הז החל ובא לידי וגם איך כל הדבר הזה בכלל התפתח.

 

מהו חוק ההסדרים?

מדי שנה כאמור, מניחה הממשלה על שולחן הכנסת מסמך חשוב ביותר שהוא תקציב המדינה והוא קובע בעצם איך יתחלקו המשאבים הכספיים בין המגזרים השונים ומי יקבל כמה בדיוק. ברוב המקרים, על מנת לבצע את המהלכים הכלכליים הללו, יש לבצע שינויים מנהלתיים או חקיקתיים שיאפשרו זאת. חוק ההסדרים הוא בעצם המסמך המרכז את כל השינויים המנהלתיים והחקיקתיים הללו באופן מרוכז, ככה שאכן ניתן יהיה ליישם את התקציב שאושר. אם כך, אפשר להבין כי חוק ההסדרים הוא בעצם מסמך אחד מרוכז וחשוב ביותר והוא המבטיח כי תקציב המדינה אכן ייושם כפי שאושר בכנסת. רגע לפני שנדבר על כמה מקרים שבהם חוק ההסדרים בא לידי ביטוי, בואו נגיד כמה מילים נוספות על מה שנקרא חוק ההסדרים החדש.

 

חוק ההסדרים החדש והנוכחי

אפשר להבין אם כך שמדי שנה מדובר במסמך שונה עם חוקים שונים ותקנות שונות. החוק של 2023 למשל מדבר על הקמת רשויות תחבורה מטרופוליטניות בערים השונות בארץ, החלת מס נסועה שיחליף את מס הבלו על הדלק, העלאה של גיל הפרישה לנשים וכן הלאה. חשוב מאד להתעדכן מדי שנה בחוק החדש על מנת להבין איזה שינויים חלו במדינה, וכפי שאפשר אלו שינויים שמן הסתם יהיו רלוונטיים וחשובים להרבה מאד אנשים וקבוצות באוכלוסייה.

 

חוק ההסדרים בעולם ההתחדשות העירונית

בשנים האחרונות נראה כי הרבה מאד סעיפים בחוק ההסדרים קשורים באופן כזה לפרויקטים שונים של התחדשות עירונית. שינוי אחד למשל הוא בכל תהליך המיסוי של פינוי בינוי ובאפשרות של הדיירים למכור את הנכס בכל שלב וליהנות מהטבות המס בגינו. תיקון נוסף מ-2023 מקל על התנאים בהם דיירים רשאים להחליף קבלן לפרויקט תמ"א 38, אם זה לא עמד בהתחייבויות שלו ולא הצליח להשיג את ההסכמה הנדרשת.

ההיסטוריה של חוק ההסדרים

חוק ההסדרים הראשון אושר בכנסת בשנת 1985 ביוזמתו של שמעון פרס ושר האוצר דאז יצחק מודעי. בתחילת הדרך החוק אושר כתקנות לשעת חירום על מנת לשקם את המשק. חוק ההסדרים הראשון עסק בעיקר בתקציב המדינה, עם השנים החלה הממשלה להכניס סעיפים שאינם קשורים באופן ישיר בכלכלת המדינה. עם השנים ערכו שינויים וחזרו למודל שבו חוק ההסדרים מתייחס בעיקר לנושאים כלכליים כאלו ואחרים.

 

החקיקה של חוק ההרגלים

בניגוד לחקיקה רגילה, היוזם של חוק ההסדרים הוא משרד האוצר. הממשלה מאשרת עקרונות כללים של המדיניות לשנת הכספים הבאה ומביאה אותה לאישור ועדת שרים מיוחדת בראשותו של שר המשפטים. חוק ההסדרים כולל מגוון רחב של נושאים בניגוד לחוק רגיל והחוק מוגבל למועד אישור תקציב המדינה.

 

לסיכום

בסך הכול חשוב להבין כי חוק ההסדרים היא כלי חשוב המסייע בהחלט ליישם את עקרונות תקציב המדינה. חוק ההסדרים הוא מושג בסיסי שכל אחד צריך להכיר ובפרט חשוב להתעדכן תמיד בעיקרי החוק הנוכחי, יכול מאד להיות שהם רלוונטיי18ם ביותר עבורנו.

 

מאמרים אחרונים

נגישות