כשמדובר בנהיגה בכביש, בטיחות וזהירות בדרכים, אין ספק שהניסיון הוא פקטור שבהחלט עושה את ההבדל. בדיוק בגלל החליט משרד התחבורה לסווג בצורה מסוימת נהגים עם פחות ניסיון בנהיגה ופחות וותק בחיים ועל הכביש. ככה למעשה נולדו ההגדרות של נהג צעיר ונהג חדש, ונראה כי הרבה מאד אנשים מתבלבלים בין הדברים האלו וחושבים כי מדובר באותה ההגדרה בדיוק. האמת היא שזה לא נכון ושיש הבדלים בין שני הדברים האלה, ואחת ולתמיד אנחנו רוצים לעשות סדר ולהסביר בדיוק מה ההבדל.
כל המידע שאתם מחפשים בנושאי תחבורה במקום אחד
אז קודם כל, עוד לפני שבכלל נדבר על ההגדרות של נהג צעיר ונהג חדש, אנחנו רוצים להכיר לכם את מקור המידע הטוב והאמין ביותר לנושאי תחבורה – אתר הרלב״ד (הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים).
באתר הרלב״ד תוכלו למצוא עוד מידע נוסף חשוב על ההגדרות של נהג חדש וצעיר שיעשו לכם סדר ועוד הרבה מאד מידע חשוב על נושאי תחבורה אחרים בכלל, שווה להיכנס.
נהג צעיר ונהג חדש: מה ההבדל?
- נהג חדש: על פי החוק המושג נהג חדש מתייחס לכל נהג ונהגת לישראל בלי קשר לגיל לתקופה של שנתיים מיום קבלת הרישיון. בתקופה הזו הנהגים נחשבים לכאלו שעדיין לא צברו מספיק ניסיון ולכן הם כפופים לכמה מגבלות שקבע משרד התחבורה. בין התקנות העיקריות הרלוונטיות לנהגים חדשים אפשר למצוא את חובת תליית השלט ״נהג חדש״ מאחורי האוטו ושלילת רישיון מידית בעקבות עבירה חמורה או לחלופין דרישה מחודשת לעבור טסט ותיאוריה. מבחינת חברות הביטוח, נהגים חדשים הם כאלה שיש יותר סיכון שיהיו מעורבים בתאונות ולכן תעריפי הביטוח שלהם הם גבוהים יותר.
- נהג צעיר: נהג צעיר הוא מושג המתייחס לכל נהג ונהגת מתחת לגיל 24 בלי קשר לזמן שבו רישיון הנהיגה הונפק. מבחינת החוק אין כאן משמעות מיוחדת, אבל ברור שהסטטוס הזה אומר משהו. נהגים צעירים הם מועדים יותר לפורענות ולכן גם מחירי הביטוח שלהם יהיו גבוהים יותר.
אם למשל נער בן 17 הוציא רישיון, הוא נחשב לנהג חדש וצעיר במשך שנתיים מרגע שהוציא את הרישיון. לאחר שנתיים הסטטוס של נהג חדש נגמר בעצם, אבל הסטטוס של נהג צעיר ממשיך עד שהוא מגיע לגיל 24.
הכללים לנהגים חדשים וצעירים
נהגים חדשים בכל גיל מחויבים לנסיעה עם שלט צהוב ״נהג חדש״. נהגים חדשים צעירים מחויבים לנסיעה עם מלווה במשך חצי שנה מיום קבלת הרישיון וחייבים לעמוד ב-20 שעות נהיגה בדרך עירונית, 15 שעות נהיגה בדרך בין עירונית ועוד 15 שעות נהיגה בשעות הלילה. באופן כללי יש לנהוג עם מלווה בכל שעות היום במשך שלושת החודשים הראשונים ולאחר מכן רק בשעות החושך.
שימו לב – לאחר תקופת המלווה, נהגים צעירים שגילם הוא מתחת ל-21, רשאים להסיע אך ורק שני נוסעים נוספים ברכב ולא יותר.
ומה באשר לנהגים חדשים שאינם צעירים? ובכן, אלו אינם מחויבים בדברים האלו ורק צריכים להקפיד על נהיגה עם שלט ״נהג חדש״.
לסיכום – מודעות היא המפתח
זכרו שידע הוא כוח וזה נכון במיוחד בכביש. חשוב מאד שתהיו ערים לחלוטין לחוקים השונים ותקפידו עליהם, וזה לא משנה אם אתם נהגים חדשים או נהגים צעירים. באתר הרלב״ד תוכלו למצוא את כל המידע שאתם מחפשים בנושא הזה ובנושאים חשובים אחרים וזו הכתובת שלכם בכל פעם שאתם לא בטוחים לגבי דבר כזה או אחר. סעו בזהירות!